Αποχωρούν οι ΗΠΑ από την UNESCO κατηγορώντας τη για «αντιισραηλινή προκατάληψη»

Αποχωρούν οι ΗΠΑ από την UNESCO κατηγορώντας τη για «αντιισραηλινή προκατάληψη»
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ αποσύρονται από την UNESCO και η αποχώρησή τους θα ισχύσει από τις 31 Δεκεμβρίου.

«Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και αποτυπώνει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κωλυσιεργία στο έργο του οργανισμού, την ανάγκη για αναδιάρθωσή του και την αντιισραηλινή προκατάληψη που κυριαρχεί σε αυτόν», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο συμπληρώνει ότι η χώρα θα διατηρήσει δεσμούς με την UNESCO ως κράτος – παρατηρητής.

Ermioni Villa in Zakynthos - Κάντε κράτηση τώρα >>

Η επικεφαλής της UNESCO (Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) δήλωσε πως ενημερώθηκε επισήμως σχετικά από τις ΗΠΑ.

Η UNESCO υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή των ΗΠΑ συνιστά μια απώλεια για «την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών» και για την πολυμερή συνεργασία.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από την UNESCO, υπηρεσία του ΟΗΕ για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, με την απόφαση να εφαρμόζεται από τις 31 Δεκεμβρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και αποτυπώνει τον προβληματισμό των ΗΠΑ για τις αυξανόμενες οφειλές προς την UNESCO, την ανάγκη για ριζική αναδιάρθωσή του και τη συνεχιζόμενη αντιισραηλινή προκατάληψη που κυριαρχεί σε αυτόν», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανού ΥΠΕΞ, η Heather Nauert.

Η ίδια διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν δεσμούς με την UNESCO ως κράτος – παρατηρητής.

Η επικεφαλής της UNESCO (Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών), η Irina Bokova, δήλωσε πως ενημερώθηκε επισήμως σχετικά από τις ΗΠΑ και υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή των ΗΠΑ συνιστά μια απώλεια για «την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών» και για την πολυμερή συνεργασία.

«Η καθολικότητα είναι απαραίτητη για την αποστολή της UNESCO με στόχο την οικοδόμηση της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας ενώπιον του μίσους και της βίας, μέσω της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» υπογράμμισε σε ένα δελτίο τύπου η Μπόκοβα.

Οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να διακόψουν τη συμβολή τους στον προϋπολογισμό της UNESCO το 2011 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του οργανισμού να αποδεχθεί τους Παλαιστινίους ως πλήρες μέλος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η UNESCO με απόφασή της επέκρινε τις ενέργειες του Ισραήλ στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας. Η απόφαση, η οποία χαρακτηρίζει την Ιερουσαλήμ «κατεχόμενη» και την κυριαρχία του Ισραήλ στην πόλη «κενή και άκυρη», υποστηρίχθηκε από 22 χώρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Unesco. Τότε οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία και επτά άλλα μέλη της Επιτροπής ψήφισαν κατά.

Sea Breeze Villa

Ζάκυνθος
H Sea Breeze Villa είναι χτισμένη πάνω σε πανοραμική θέση κοντά στην παραλία "Γαιδαρος"που βρίσκεται ανατολικά της Ζακύνθου και μόλις 1χιλ.απο την τουριστική περιοχή "Τσιλιβί".

Σχόλια